Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Nieuw Excursiereis

Nederland - 5 dagen - Twente - Ootmarsum

453,00 p.p.

Nederland – Twente – Ootmarsum 5 dagen 

Vertrekdatum:

 • Dinsdag 13 september 2022

Twente: In de provincie Overijssel ligt de landelijke streek Twente, hier vinden we veel natuurgebieden, landgoederen en boerderijen. De dorpen in deze regio hebben allen hun eigen charme en cultuur, precies zoals wij dat van Twente kunnen verwachten. Het landschap van Twente is ook heel divers. Het is groen, gloeiend, bosrijk er zijn rivieren en zo nu en dan zien we een zandverstuiving of een heidegebied. De bewoners van Twente worden ook wel Tukkers genoemd. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat is de lijfspreuk van een Tukker. Het zijn nuchtere mensen, maar wel heel gastvrij en dat gaan wij ervaren.

Ootmarsum: De Twentse gastvrijheid gaan we ervaren in het kunststadje Ootmarsum. Het pittoreske stadje wat op een openluchtmuseum lijkt kent een rijke historie. Begin 14e eeuw werden stadsrechten verleend. Kort daarna begon de handel te floreren. Vervolgens werd Ootmarsum met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen een vestingstad. De opkomst van de moderne industrie in Nederland en in Twente is gelukkig aan Ootmarsum voorbij gegaan. In het straatbeeld zien we diverse kunstwerken en authentieke vakwerkhuizen. Ook zijn er een aantal kunstateliers en musea gevestigd rondom de katholieke Simon en Judaskerk. Kortom, dit toeristische ‘oortje’ in het noordoosten van Twente heeft alles in huis voor een fijne vakantie. 

Stadshotel Ootmarsum  

In het centrum van het eeuwenoude stadje ligt het stadshotel Ootmarsum. In 2016 onderging het hotel een grootschalige renovatie waardoor het nu voorzien is van alle comfort en het voldoet aan alle wensen en behoefte voor een geslaagde vakantie. Het hotel beschikt over mooie kamers voorzien van douche, toilet en tv. Het overgrote deel van de kamers zijn per lift bereikbaar. Verder is het hotel voorzien van lift, receptie, gezellige huiskamer, wintertuin, gezellig terras en een mooi restaurant. In de ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. In de avond wordt er een heerlijk 3 gangen diner uitgeserveerd.  

Boek deze reis

 

Reisprogramma:

Dag 1:  Heenreis & Deventer 

Vanaf ‘s-Hertogenbosch/Tilburg/Eindhoven/ Valkenswaard/Sevenum rijden we naar ons koffieadres. Tijdens de koffie met gebak kunt u kennis maken met uw reisgenoten. Vervolgens rijden we naar het aan de IJssel gelegen Deventer. Als lid van het middeleeuwse handelsverbond de Hanze beleefde de stad in de 14e en 15e eeuw haar "gouden jaren". Er werden jaarlijks een
6-tal markten gehouden, waarbij kooplieden uit geheel Europa naar de IJsselstad kwamen. Het bijzondere van Deventer is bovendien dat van haar rijke historie veel bewaard is gebleven. Er zijn maar weinig steden in Nederland die zo veel monumenten kunnen tonen als Deventer. De meeste monumenten in de stad zijn de laatste dertig jaar gerestaureerd. Het monumentale Bergkwartier is daar een goed voorbeeld van. Na een ruime stop rijden we naar ons hotel, hier worden we welkom geheten met een lekker kopje koffie en informatie over het hotel, ondertussen wordt uw koffer naar uw kamer gebracht. Na de kamerverdeling volgt het diner.

Dag 2:  Verkenningstocht 

Na het ontbijt maken we een mooie rondrit door de omgeving van Twente. De verkenningstocht gaat door het afwisselende glooiende landschap en we zien goed onderhouden Twentse boerderijen. Onderweg bezoeken we een heel klein bijzonder kerkje. In de middag heeft u vrije tijd in Ootmarsum. U kunt op eigen gelegenheid iets lunchen. In Ootmarsum vind je mooie kleding- en designwinkels, afgewisseld met schattige brocante winkels. In het centrum is het altijd gezellig. Vanavond gezellige klanken van het De Cap orgel in het hotel.

Dag 3:  Grenslandtocht 

Vandaag maken we een rondrit waarbij we ook de grens oversteken. Via een mooie route parallel langs de Overijsselse Vecht rijden we naar de plaats Ommen. De Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier in Duitsland en Nederland. Zij is 167 kilometer lang waarvan 60 km in Nederland. De plaats Ommen is ontstaan op een rivierduin nabij een doorwaadbare plaats in de rivier de Vecht. Dit is goed zichtbaar rondom het Kerkplein, dat hoger is gelegen dan de straten rondom de Brigittakerk. Sommige monumentale bouwwerken in Ommen zijn ontworpen door de Nederlandse architect Eduard Cuypers die het vak geleerd heeft van zijn oom Pierre Cuypers. Na de stop in Ommen vervolgen we onze route naar de volgende monumentale stad Coevorden. Deze historische stad behoort tot een van de mooiere van Nederland. De geschiedenis van Coevorden wordt gevormd door verschillende twisten tussen rentmeesters en bisschoppen, diverse veldslagen en belegeringen. Na een bezetting van de Spanjaarden in de 16e eeuw lukte het Prins Maurits om de stad te bevrijden. Tijdens deze veldslag ging een groot deel van de stad nog in vlammen op. De monumentale gebouwen die we vandaag de dag zien dateren van na de belegering. In Coevorden krijgt u eveneens voldoende tijd om de stad te verkennen. Via Duitsland keren we terug naar Ootmarsum.

Dag 4:  Huis van bewaring & de stad die àlles heeft

Na het ontbijt rijden we naar het gevangenismuseum in Veenhuizen. In 1823 werden de eerste gebouwen door de Maatschappij van Weldadigheid gerealiseerd. Men bouwde in totaal drie gestichten voor arme gezinnen, wezen en landlopers. Hier probeerden zij, al dan niet vrijwillig, een nieuw bestaan als boer op te bouwen. In 1859 nam de rijksoverheid de gestichten over. Wezen en vondelingen maakten plaats voor mensen die veroordeeld waren tot een gevangenisstraf. Om de straf-inrichtingen heen werd een heel dorp gebouwd voor het gevangenispersoneel. De ambtelijke hiërarchie werd weerspiegeld in de grandeur van de woningen. Op de gevels van de meeste huizen prijkten, en nog steeds, stichtelijke spreuken. Het dorp telt echter nog steeds drie strafinrichtingen. Veenhuizen is pas sinds 1981 vrij toegankelijk. Daarvoor mochten, naast de gevangenen, alleen het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp in. Wie met pensioen ging of ander werk kreeg, moest verhuizen. Er staan meer dan 100 rijks-monumenten, waaronder de elektriciteitscentrale, het oude hospitaal en natuurlijk het Tweede Gesticht, het enige gesticht dat de tand des tijds heeft doorstaan en waarin het gevangenismuseum nu is gevestigd. We bekijken het museum op eigen gelegenheid, iedereen ontvangt een bezoekersgids. Na het bezoek maken we een zeer interessante tour van ca. 45 minuten met onze eigen touringcar door Veenhuizen en omgeving onder leiding van een gids. Na deze interessante beleving maken we  een stop in Emmen. De stad heeft een sfeervol centrum, een prachtig plein, een stadspark, winkels en restaurants. De slogan is dan ook niet voor niets  “Welkom in Emmen de ‘stad’ die álles heeft”. Na deze stop rijden we terug naar ons hotel.

Dag 5:  Huiswaarts & Zand 

Na het ontbijt nemen we afscheid van het vriendelijke personeel van Stadshotel Ootmarsum. We brengen vandaag een bezoek aan het Veluws zandsculpturen- festijn in Garderen. Ieder jaar is er een ander thema bij het zandsculpturenfestijn, dit jaar is het thema: “Onze Vaderlandsche Geschiedenis" van de Hunebedden tot aan de Deltawerken. Zowel binnen als buiten kijkt u uw ogen uit naar de geweldige creaties. Aansluitend rijden we naar ons dineradres. Deze mooie reis door Twente besluiten we met een heerlijk diner.

 Bij de reissom is inbegrepen:                                   

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met ontbijtbuffet en 3-gangen diner
 • alle kamers met toilet, douche en televisie
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • gratis Wi-Fi in hotel 
 • koffie met gebak dag 1
 • kopje koffie bij aankomst en kofferservice
 • gezellige klanken van het De Cap orgel in het hotel 
 • entree met bezoekersgids en bustocht met gids gevangenismuseum
 • entree Zandsculpturenfestival
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • SGR consumentenbijdrage
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees
Totaalprijs
Sluit