Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Nieuw Excursiereis

Duitsland - 5 dagen - Oberpfälzer Jura - Velburg

467,00 p.p.

Duitsland - 5 dagen - Oberpfälzer Jura - Velburg

Vertrekdatum:

 • Dinsdag 10 oktober 2023

Met de Oberpfälzer Jura wordt hoofdzakelijk het in de Oberpfalz gelegen deel van de Fränkische Jura bedoeld. Het strekt zich uit over de districten Amberg-Sulzbach, Neumarkt in der Oberpfalz, Regensburg, Kelheim, Schwandorf en Nürnbergerland. De natuurlijke grenzen worden gevormd door het Sulztal, Altmühltal, Donautal, Naabtal en het Pegnitztal. Het landschap wordt gekenmerkt door hoogplateaus met graslanden, weiden, velden en bossen, die worden onderbroken door kleine waterlopen of met bos bedekte bergen. Het hoogste punt van de Oberpfalz en de op een na hoogste van de gehele Fränkische Jura is de 652 meter hoge Poppberg in de gemeente Birgland.

 

 

Velburg telt ca. 5200 inwoners. De barokke huizen staan dicht bij elkaar. Ze zijn rood, geel, groen, oranje of blauw geverfd, de ramen en deuren hebben doorgaans witte kozijnen. De laagste ramen liggen maar net één meter boven de grond. Het gras voor de huizen is groen, de bomen groeien en de bloemetjes bloeien in de mooiste kleuren. Aan het hoofd van het schilderachtige stadspleintje staat het mooie, beigekleurige raadhuis in nieuw gotische stijl met zijn indrukwekkende, lichtrode kantelen. Aan de Burgstrasse staat de parochiekerk met de opvallende uikoepel en op de berg heerst over het hele stadje de ruïne van het kasteel Velburg.  Vandaag de dag is Velburg bekend om zijn König-Otto-Tropfsteinhöhle (druipsteengrot). Verder heeft het plaatsje enkele gasthuizen met gezellige terrassen en een paar winkeltjes. Velburg is verder centraal gelegen voor onze mooie daguitstappen.  

Boek deze reis

Hotel zur Post 

Dit traditionele familiehotel ligt in het centrum van Velburg. Hotel-Gasthof zur Post was vroeger een brouwerij en een postkantoor. Alle kamers zijn voorzien van bad/douche, wc, telefoon en tv. Verder is het hotel van alle gemakken voorzien en beschikt over een lift, receptie, lounge, bar, Stube, taverne en een gezellige biergarten. In een van de gemoedelijke restaurants vindt u ‘s morgens een extra uitgebreid ontbijtbuffet en ‘s avonds een 3-gangen keuzemenu. Verder wordt er éénmaal tijdens ons verblijf een muziekavond georganiseerd.

Reisprogramma:

Dag 1:  Daar gaan we weer

Vertrek uit ‘s-Hertogenbosch / Tilburg / Eindhoven / Valkenswaard / Sevenum. Onderweg maken we, als het verkeer het toelaat,  een pauzestop in een leuke plaats. Na de stop rijden we verder naar ons hotel in Velburg.

Dag 2:  Op verkenning in het Altmühltal

Vandaag beginnen we rustig aan. We maken een verkenningstocht door de mooie omgeving. De tocht voert ons door het Atlmühltal, we brengen een bezoek aan Dietfirt, hier kunnen we een kijkje nemen in het leuke stadje. Na dit bezoek gaan we verder naar Greding, in de altstadt, welke nog in het bezit is van oude stadsmuren zijn we enige tijd vrij. Via Freystadt, waar we een stop maken bij de tussen 1700 en 1710 gebouwde barokke bedevaartkerk Maria Hilf. Hierna rijden we terug naar Velburg.

Dag 3:  Hooggelegen monument en de Donau

Na het ontbijt rijden we naar de Befreiungshalle (bevrijdingshal) in Kehlheim. Dit monument staat op de 120 meter hoge Michelsberg boven de stad. Het monument staat van Regensburg uit gezien Donau opwaarts aan de monding van het Altmühl/Main-Donau-Kanaal in de Donau. De bevrijdingshal werd gebouwd als herinnering aan de gewonnen veldslagen tegen Napoleon tijdens de bevrijdingsveldslagen van 1813 tot 1815. De opdrachtgever van dit monument was König Ludwig I. von Bayern. U heeft hier de gelegenheid om een korte wandeling te maken en de bevrijdingshal te bekijken, of een bezoek te brengen aan het dicht bij de busparkeerplaats gelegen restaurant met winkeltje. Na dit bezoek rijden we naar de aanlegsteiger en maken we een boottocht door de Donaudurchbruch nabij het stadje Kelheim. Hier wringt de wereldberoemde Donau zich eerst door een kloof met veel bomen, rotsen en zelfs stranden. Dit deel van de Donau behoort tot de mooiste van de rivier.

Dag 4:  De 2000 jaar oude stad met veel flair

Vandaag staat de meer dan 2000 jaar oude Domstad Regensburg op het programma. Onder leiding van een gids bekijken we deze mooie stad. De stad is gelegen aan de monding van de Naab en de Regen in de Donau, met ca. 138.000 inwoners. De stad is zeer rijk aan historische bouwwerken, waaronder vijfentwintig kerken, en heeft een middeleeuws centrum. Vermeldenswaardig zijn de oorspronkelijk Romaanse Dom Sint Peter met de 101 meter hoge torens en de fraaie gebrandschilderde ramen en het voormalige klooster Sankt Emmeran, dat door de familie Thurn und Taxis omgebouwd is tot paleis. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de Keltische tijd. Na de rondleiding heeft u voldoende vrije tijd om de stad zelf te ontdekken. Op de terugweg maken we nog een stop bij een leuke chocolade-manufactuur, hier heeft u de mogelijkheid om wat lekkers te kopen. Vanavond staat er een gezellige muziekavond op het programma.

Dag 5:  Terugreis

Na het ontbijt nemen we afscheid van directie en personeel van hotel zur Post. Via de Duitse autobanen keren we huiswaarts. We besluiten de reis met een heerlijk afscheidsdiner, waarna u weer wordt teruggebracht naar uw opstapplaats.

Bij de reissom is inbegrepen:

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem, panoramacamera en airco
 • de verzorging op basis van halfpension, uitgebreid ontbijtbuffet, en 3-gangen keuzemenu 
 • alle kamers met douche/bad, wc, telefoon en tv
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • boottocht op de Donau
 • gids in Regensburg
 • muziekavond met live-muziek
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • SGR consumentenbijdrage
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven      
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees
Totaalprijs
Sluit