Bel: +31 (0)40 - 204 41 45

1921 - 2020

EMA,  bijna 100 jaar historie, en nog meer toekomst.

De toekomst van een bedrijf is altijd gebaseerd op haar verleden. Bij EMA grijpt het verleden meer dan 98 jaar terug.

De oprichter van EMA, Driek Jonkers, wordt op 9 november 1888 geboren in Borkel. Hij wordt geen boer, maar begint bij zijn ouderlijk huis een reparatiewerkplaats. Eerst voor naaimachines en fietsen; wat later komen daar vanzelfsprekend motoren en auto's bij. De jonge ondernemer verhuist naar Valkenswaard, waar naast de reparatie en verkoop van auto's, motoren en fietsen het besluit wordt genomen om zich ook te richten op het vervoer van personen. Het is dan 1921 en de eerste autobusdienst van Valkenswaard naar Luyksgestel is een feit. In 1924 verschijnt voor de eerste keer de naam EMA, als afkorting van Eerste Meierijsche Autodienst. In 1930 wordt de naam nog een keer gewijzigd in Eerste Meierijsche Autobusdienst. Naast de reguliere lijndiensten naar Eindhoven begon ook het touringcarbedrijf te lopen. Talrijke scholen en verenigingen uit de gehele omgeving maakten gebruik van de bussen van EMA om iets van de wijde wereld te zien...

Ondertussen is Driek getrouwd. Het paar krijgt tien kinderen en dat betekent dat er hard gewerkt moet worden. Maria let op de centen en doet de boekhouding. Door dag en nacht te werken heeft Driek, samen met zijn vrouw, EMA groot kunnen maken. Met het verwerven van het dealerschap van Ford wordt de handel steeds regionaler en gebruikte auto's worden zelfs door heel Nederland verkocht. Bovendien groeit het busbedrijf, hoewel er eerst nauwelijks winst wordt gemaakt door de keiharde concurrentie. De overheid grijpt in en schenkt een concessie aan EMA. EMA richt zich naast het openbaar vervoer ook op groepsvervoer voor dagtochten en vakantiereizen. De bussen, in eerste instantie omgebouwde en verlengde personenauto's, worden steeds groter. In 1932 bouwt BOVA speciaal voor EMA een comfortabele toerbus met 32 zitplaatsen. In 1935 wordt een buscollega in Budel overgenomen en mag EMA zich met recht een regionaal busbedrijf noemen met negen autobussen in eigen bezit.

In 1940 komt er een abrupt einde aan de groei van EMA. Verschillende autobussen worden gevorderd en het vervoer komt nagenoeg stil te liggen. Zo goed en zo kwaad als het gaat blijft men de busdiensten exploiteren.

Nadat in 1944 het zuiden van Nederland is bevrijd, duurt het nog geruime tijd voordat het materiaal dat verloren is gegaan, kan worden aangevuld. Begin vijftiger jaren bestaat het wagenpark uit ruim 20 autobussen er worden steeds meer lijnen in de regio geëxploiteerd.

Begin zeventiger jaren, EMA bestaat inmiddels 40 jaar, breken roerige tijden aan. Men concentreert zich als autobedrijf helemaal op Mercedes-Benz, maar er vindt een splitsing van activiteiten plaats. Het autobedrijf in Valkenswaard gaat verder onder de naam Jonkers Automobielbedrijven. EMA houdt de autobusactiviteiten en de bedrijven in Eindhoven, waarbij de hoofdvestiging verhuist naar de Limburglaan.

In 1985 worden de autobusdiensten verkocht aan BBA, maar historisch gezien is dit toch een definitief afscheid met het verleden. EMA Reizen blijft vanaf die tijd als reisorganisator actief vanuit Valkenswaard en gaat zich vanaf dat moment toespitsen en extra specialiseren op het gebied van individuele dagtochten, dagtochten voor groepen en meerdaagse reizen. Jaarlijks neemt het aantal tevreden reizigers toe.

Midden negentiger jaren wijzigt EMA Reizen haar huisstijl in de huidige vertrouwde kleurstelling, ook het aantal luxe touringcars neemt gestaag toe.

Tussen 1999 en 2020 wordt het wagenpark van EMA Reizen constant uitgebreid met nieuwe touringcars. Mede hierdoor is EMA Reizen in de loop der jaren uitgegroeid tot een gerenommeerd touringcarbedrijf met 10 moderne tourwagens.

Eind 2006 vindt wederom een splitsing plaats. EMA bestaat inmiddels 86 jaar. EMA Automobielgroep concentreert zich als gerenommeerd Mercedes-Benz dealer volledig op haar dealerschap. Helaas heeft EMA Automobielgroep in 2014, vanwege de slechte economische tijden in de autobranche, haar activiteiten moeten staken. EMA Automobielgroep had al sinds 2006 geen enkele binding meer met EMA Reizen.

Het busbedrijf EMA Reizen wordt in 2006 overgedragen aan ER Holding B.V. De directie blijft na deze overname hetzelfde; het betreft een zogenaamd management-buy out. De huidige directie is vooral begaan met de continuering van het busbedrijf en de daarmee samenhangende bekende EMA-kwaliteit. In 2014 is er groot nieuws, na vele jaren verlaat EMA Reizen Valkenswaard en vestigt zich in een nieuw pand in Westerhoven.

Op 1 december 2014 vindt er binnen het management weer een verschuiving plaats. Na een aandelenoverdracht is de directeur van Van Dinten Wernaert BV, John van Dinten, nog enig aandeelhouder van EMA Reizen. John fungeert op dat moment al ruim 10 jaar als directeur van EMA Reizen

EMA Reizen in de toekomst:
EMA Reizen wil haar activiteiten voor wat betreft individuele dagtochten, dagtochten voor groepen en meerdaagse reizen allereerst continueren en zonodig uitbreiden met steeds weer nieuwe dagtochten en nieuwe bestemmingen voor de meerdaagse reizen.

Een extra garantie voor u als reiziger is, naast het feit dat wij lid zijn van de SGR, de zekerheid dat EMA al ruim 98 jaar bewijst een vertrouwd adres te zijn voor al uw reizen in binnen en buitenland. Als u kiest voor EMA dan kiest u voor zekerheid, betrouwbaarheid, veiligheid en... gezelligheid.

De groei van EMA Reizen danken we aan het principe dat we sinds de oprichting in 1921 hanteren. De klant staat centraal. Onze missie is het leveren van kwaliteit.

Graag tot ziens. EMA Reizen.

 

EMA-Reizen-VierkantBeter_HiRe.jpg

Sluit