Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Nieuw Excursiereis

Tsjechië - Klatovy - Bohemen met bezoek aan Praag en Pilsen

539,00 p.p.

Tsjechië – Klatovy – Bohemen – 8 dagen

Als onderdeel van het vroegere Heilig Roomse Rijk is Bohemen historisch gezien zeer interessant. Tsjechië kunnen we verdelen in 2 historische gebieden, Bohemen en Moravië. Tijdens deze reis blijven we in het Zuidwesten van het gevarieerde Boheemse landschap. De regio Bohemen was in de 13e eeuw uitgegroeid tot een koninkrijk. Het gebied van de Boheemse koning besloeg een groot deel van centraal Europa. De koning van Bohemen was zeer ambitieus, echter werd hij met beide benen op de grond gezet omdat hij werd verslagen door de Duitse keizer van het Habsburgse rijk. Bohemen kwam in handen van het Luxemburgse huis en langzaam aan werd Praag een belangrijke stad. Een bezoek aan Praag mag aan deze reis dan ook zeker niet ontbreken. Het wordt niet voor niets een van de mooiste steden van Europa genoemd. 

Klatovy

De stad Klatovy, waar we verblijven, is gelegen nabij het Boheemse woud ook wel Sumava genoemd. De Sumava is een berggebied met prachtige ongerepte bossen en geldt als het grootste natuurpark in Centraal Europa.

Een goede indruk van al dit natuurschoon krijgt u wanneer we een gedeelte van het natuurpark bekijken tijdens een fantastische dagtocht. Klatovy is een Middeleeuwse stad welke gesticht werd door de Boheemse koning in de 13e eeuw. De stad is beroemd om zijn historische bezienswaardigheden. Het kenmerk van Klatovy is de 81 meter hoge sprookjesachtige zwarte toren met astronomische klok, gelegen aan een plein, met tal van bijzonder monumentalen gebouwen waaronder de Jezuïetenkerk. Vanuit Klatovy kunnen we prachtige dagtochten maken om Bohemen te verkennen.

Boek deze reis

Hotel Ennius

Het keurig familiehotel is op slechts 40 meter van het historische marktplein gelegen, midden in het bijzondere centrum van Klatovy. Het hotel met vriendelijk personeel en de goede keuken staan zeer goed aangeschreven. Alle kamers zijn voorzien van douche, wc, telefoon en tv. Het hotel beschikt verder over een lift (waarmee het overgrote deel van de kamers te bereiken is), een receptie en een zeer gezellig terras. In het sfeervol ingerichte restaurant staat ‘s morgens een ontbijtbuffet voor u klaar en ‘s avonds wordt er een uitstekend 3-gangen diner geserveerd. 

Reisprogramma:

Dag 1: 

Klatovy is vanuit ’s-Hertogenbosch/Tilburg/Eindhoven/Valkenswaard/Sevenum gemakkelijk in één reisdag te bereiken. Waarna kamerverdeling en het diner.

Dag 2:

Omstreeks 10.00 uur is het vertrek. Vandaag maken we een prachtige natuurtocht met enkele bezoeken aan zeer mooie stadjes, ware pareltjes tussen het groen. Vanaf Klatovy rijden we langs Horažďovice, een schilderachtig stadje met als meest waardevolle monument de Gotische St. Peter en Paul kerk.  Via het Zuid Boheemse landschap rijden we naar  Strakonice, hier maken we een ruime stop. In de 12e eeuw werd hier een kasteel gebouwd van waaruit deze stad is ontstaan. Het kasteel is zo’n 7 eeuwen in handen geweest van de Johannieterridders. Verder zijn er vele monumentale gebouwen zoals het oude raadhuis, haus zur Weintraube, het gebouw van de Tsjechische bank, de Mariazuil en het oude slachthuis. We vervolgen onze natuurtocht, en komen lange onder andere Volyné en Vacov, en rijden richting koningsstad Sušice. Deze stad heeft gouden tijden gekend, doordat er vanaf de 8e eeuw goudstof verwerkt werd. Nadat de gouddelverij ten einde was gekomen werd de productie van lucifers een nieuwe bron van inkomsten. Het schilderachtige centrum is een ideale stop tijdens deze schitterende tocht. Via Kolinec rijden we terug naar Klatovy.

Dag 3:

Vandaag wordt een hele bijzondere dag. We brengen een bezoek aan de Gouden stad Praag. Het historische centrum aan de Moldau is dermate goed behouden dat we u dit zeker niet willen onthouden. Praag was vanouds een zeer rijke stad en beschikt over een groot aantal fraaie bouwwerken. Deze bestaan uit alle belangrijke stijlen welke we in Europa kennen, waarvan 2 bouwstijlen de boventoon voeren. Als eerste benoemen we de barok, want Praag is barok en barok is Praag. De andere stijl is Jugendstil welke rond 1900 in Praag werd toegepast. Maar het ontstaan van Praag, als belangrijke stad, was met de bouw van de burcht. In de 13e eeuw was het de residentie van de Boheemse koning. Met een Nederlands sprekende gids bekijken we deze mooie stad. We zien de bekende Karelsbrug, het prachtige oude stadscentrum, de Praagse burcht en de St Vituskathedraal waarvan de bouwperiode maar liefst 600 jaar duurde. In de Kathedraal zijn belangrijke kunstschatten te bezichtigen. Een andere bezienswaardigheid is het oude stadsplein wat geldt als de huiskamer van Praag. Aan het plein ziet u het stadhuis, paleizen en de St. Nicolaaskerk. Ook de bekende astronomische klok aan het plein Staromestské Námestí. Na deze rondleiding heeft u nog gelegenheid om de stad op eigen houtje verder te bekijken. Vanmiddag maken we ook nog een boottocht over de Moldau van 1 uur, zo ziet u deze mooie stad ook eens vanaf het water. Na afloop van de boottocht keren we terug naar ons hotel in Klatovy.

 Dag 4:

Vandaag bezoeken we České Budějovice, de grootste stad in Zuid Bohemen. De stad is mooi gelegen bij de samenvloeiing van rivier de Moldau en rivier de Malse. Rondom het centrale marktplein, wat vernoemd is naar de vroegere Boheemse koning Otokar II, vindt u diverse historische gebouwen. Zo valt het mooie barokke stadhuis met blauw witte kleuren vrij snel op. Het stadhuis heeft in totaal drie torens. Op de hoogste van de drie torens ziet u de Tsjechische leeuw. In een van de hoeken van het grote marktplein treft u de St. Nicolaas Kathedraal, in barokke bouwstijl met een eenvoudig interieur. Naast Pilzen, is ook České Budějovice, een bekende stad in de wereld van het bier. Het biermerk Budweiser wordt hier gebrouwen. In het centrum vindt u vast een mooi terrasje waar u bij voorkeur dit biertje kan proeven. Na een ruime stop keren we weer terug naar ons hotel in Klatovy.

Dag 5:

Bier, in Tsjechisch Pivo, is heel populair bij de inwoners van Tsjechië. Een van de bekendste biermerken in Tsjechië is Pilsner Urquell gebrouwen in de stad Pilsen. We bezoeken de Pilsner Urquelle brouwerij waar u alles te weten komt over het brouwproces van dit Tsjechische symbool. De stad Pilsen is centraal gelegen in het westen van Bohemen en is in de 13e eeuw ontstaan. De historische kern van Pilsen is dusdanig zo goed behouden, waardoor u met grote bewondering kennis kunt maken met de geschiedenis van de stad. Pilsen heeft tal van bezienswaardigheden zoals de grootste synagoge van de Tsjechische republiek, het gebouw werd in de tweede helft van de 19e eeuw voltooid. Aan het plein van de republiek kan men niet om de Kathedraal van St. Bartholomeus heen. De torenspits is met bijna 103 meter de hoogste van het land. Eveneens aan het plein bevindt zich het stadhuis wat wordt beschouwd als een van de mooiste van Tsjechië.

Dag 6:

Vandaag maken we een mooie tocht door het Boheemse en Beierse grensgebied. Via een toeristische route rijden we naar Domažlice, hier maken we een ruime stop. De stad is ontstaan vanuit een douanepost. In opdracht van koning Ottokar II werd de plaats gefortificeerd om Bohemen beter te kunnen beschermen voor aanvallen vanuit Beieren. Ondanks de versterkingen viel Domažlice toch nog in Beierse handen. Tegenwoordig is Domažlice een aangenaam stadje met huizen uit de 15e en 16e eeuw. Opvallend zijn de arcades en het langgerekte stadsplein met erkende monumentale gebouwen. We vervolgen onze route naar de stad Horšovský Týn. De naam Horšovský Týn is verbonden met de Bisschoppelijke burcht welke in de 13e eeuw werd gesticht. Ooit was het complex in het bezit van de Praagse aartsbisschoppen. Door de eeuwen heen werd het kasteel regelmatig uitgebreid waardoor er vandaag de dag verschillende bouwstijlen te zien zijn. Het nabij gelegen plein en de huizen zijn in barok- en renaissancestijl waardoor alles is afgestemd op het kasteel. Rust en natuur zijn terug te vinden in het uitgestrekte Engelse park. In de loop van de middag zijn we terug in Klatovy.

Dag 7:

Vandaag heeft u een vrije dag in Klatovy. Na het ontbijt is een wandeling door het centrum zeker aan te bevelen. Veel bezienswaardigheden liggen namelijk op loopafstand van elkaar. De Barokke Jezuïetenkerk met Catacomben domineert het centrum en is een bezichtiging waard. Ook kunt u een kijkje nemen in de antieke barokke apotheek welke is opgenomen in de erfgoedlijst van Unesco. Apotheek de Witte Eenhoorn is een pareltje om te zien en is  vrij te bezoeken. Het marktplein is het oudste gedeelte van de stad waar u heerlijk kunt zitten bij een van de restaurantjes of cafeetjes voor de lunch. Ook op de terrassen is het goed toeven voor een drankje.

Dag 8:

Na het ontbijt nemen we afscheid van directie en personeel van hotel Ennius. Via de Duitse autobanen keren we huiswaarts. We besluiten de reis met een heerlijk afscheidsdiner.

 Bij de reissom is inbegrepen:

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met ontbijtbuffet en 3-gangen diner
 • alle kamers met douche, wc, telefoon en tv
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • welkomstdrankje
 • gratis Wi-Fi
 • Nederlands sprekende gids in Praag
 • boottocht op de Moldau
 • rondleiding brouwerij Pilsner Urquell
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw chauffeur/reisleider             

 Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees           
Totaalprijs
Sluit