Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Excursiereis

Nederland – Twente – Ootmarsum - 5 dagen

441,00 p.p.

Nederland – Twente – Ootmarsum - Fietsreis 5 dagen

Vertrekdatum:

 • Maandag 28 juni 2021

Twente: In de provincie Overijssel ligt de landelijke streek Twente, hier vinden we veel natuurgebieden, landgoederen en boerderijen. De dorpen in deze regio hebben allen hun eigen charme en cultuur, precies zoals wij dat van Twente kunnen verwachten. Het landschap van Twente is ook heel divers. Het is groen, gloeiend, bosrijk er zijn rivieren en zo nu en dan zien we een zandverstuiving of een heidegebied. De bewoners van Twente worden ook wel Tukkers genoemd. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat is de lijfspreuk van een Tukker. Het zijn nuchtere mensen, maar wel heel gastvrij en dat gaan wij ervaren.

Ootmarsum: De Twentse gastvrijheid gaan we ervaren in het kunststadje Ootmarsum. Het pittoreske stadje wat op een openluchtmuseum lijkt kent een rijke historie. Begin 14e eeuw werden stadsrechten verleend. Kort daarna begon de handel te floreren. Vervolgens werd Ootmarsum met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen een vestingstad. De opkomst van de moderne industrie in Nederland en in Twente is gelukkig aan Ootmarsum voorbij gegaan. In het straatbeeld zien we diverse kunstwerken en authentieke vakwerkhuizen. Ook zijn er een aantal kunstateliers en musea gevestigd rondom de katholieke Simon en Judaskerk. Kortom. dit toeristische ‘oortje’ in het noordoosten van Twente heeft alles in huis voor een fijne vakantie.

Stadshotel Ootmarsum 

In het centrum van het eeuwenoude stadje ligt het stadshotel Ootmarsum. In 2016 onderging het hotel een grootschalige renovatie waardoor het nu voorzien is van alle comfort en het voldoet aan alle wensen en behoefte voor een geslaagde vakantie. Het hotel beschikt over mooie kamers voorzien van douche, toilet en tv. Het overgrote deel van de kamers zijn per lift bereikbaar. Verder is het hotel voorzien van lift, receptie, gezellige huiskamer, wintertuin, gezellig terras en een mooi restaurant. In de ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. In de avond wordt er een heerlijk 3 gangen diner uitgeserveerd. Voor uw fiets is er een fietsenstalling aanwezig met de mogelijkheid om uw elektrische fiets op te laden. 

Fietsen: U gaat op reis met uw eigen (elektrische) fiets. Deze wordt vervoerd in onze speciale fietsaanhanger. Bij het hotel is een stalling met laadmogelijkheid. Voor de fietsroutes ontvangt u een plattegrond met daarop de nummers van de te volgen knooppunten. Het is niet verplicht om deze routes daadwerkelijk te fietsen, het is ook mogelijk om geheel op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. De aanbevolen fietsroutes kunt u ook inkorten, zo kunt u eventueel wat extra tijd nemen in een plaats of bij een bezienswaardigheid. Er is tijdens de fietstochten géén begeleiding. Als u liever een dag niet wil fietsen dan kunt u, in overleg met de chauffeur, deelnemen aan de busreis. 

Boek deze reis

Reisprogramma:

Dag 1:  Heenreis & Deventer

Vanaf ‘s-Hertogenbosch/Tilburg/Eindhoven/ Valkenswaard/Sevenum rijden we naar ons koffieadres. Tijdens de koffie met gebak kunt u kennis maken met uw reisgenoten. Vervolgens rijden we naar het aan de IJssel gelegen Deventer. Als lid van het middeleeuwse handelsverbond de Hanze beleefde de stad in de 14e en 15e eeuw haar ‘gouden jaren’. Er werden jaarlijks een 6-tal markten gehouden, waarbij kooplieden uit geheel Europa naar de IJsselstad kwamen. Het bijzondere van Deventer is bovendien dat van haar rijke historie veel bewaard is gebleven. Er zijn maar weinig steden in Nederland die zo veel monumenten kunnen tonen als Deventer. De meeste monumenten in de stad zijn de laatste dertig jaar gerestaureerd. Het monumentale Bergkwartier is daar een goed voorbeeld van. Na een ruime stop rijden we naar ons hotel, hier worden we welkom geheten met een lekker kopje koffie en informatie over het hotel, ondertussen wordt u koffer naar uw kamer gebracht. Na de kamerverdeling volgt het diner.

Dag 2:  Stiftsroute 45 km

Een aantrekkelijke en afwisselende fietsroute door het coulisselandschap van hartje Twente. U fietst onder andere naar het kleine dorp Stift. Het Stift is een oud beschermd dorpsgezicht ontstaan in de 12e eeuw. Van oorsprong is het een Benedictijnerklooster dat later is omgezet tot een Stift. Er is in de loop der eeuwen veel veranderd op Het Stift. Zo is de oorspronkelijke gracht gedempt, is de kerk verbouwd en is de Stifsschuur van een oude boerenstal omgebouwd tot een restaurant.

Dag 3:  Smokkelroute 37 km

Langs de grens met Twente is altijd gesmokkeld. We willen u met deze fietsroute graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Denekamp. De route leidt u tevens langs de Duits-Nederlandse grens over voormalige smokkelpaden. Goederen waar vooral in gehandeld werd waren boter, sigaretten en drank. Om de smokkelaars op te sporen werden Commiezen (douane-ambtenaren) langs de grens gestationeerd. Zij verbleven in deze commiezenhutten, van waaruit ze via kijkgaten onopgemerkt de grens controleerden. De hutten waren goed gecamoufleerd en zaten deels onder de grond en deels boven de grond

Dag 4:  Watermolentocht 26 km

Wat is het mooiste wanneer je staat bij zo'n oude, soms vervallen, vaak gerestaureerde watermolen? De sfeer van de historie die om alle oudheid is? Het rustieke van die bouwwerken met de grote raderen die de energie vanuit het water overbrachten? De vernuftige constructie van het aandrijfwerk? Of het water van de beken, dat de omgeving van zo' n oud ambachtelijk bouwwerk zoveel schoonheid geeft? Het laatste is zeker bepalend voor de fraaie en rijke natuur die men er vindt. Een tocht langs enkele van die prachtige molens.

Dag 5:  Huiswaarts & Garderen

Na het ontbijt nemen we afscheid van het vriendelijke personeel van Stadshotel Ootmarsum. We brengen vandaag een bezoek aan het Veluws zandsculpturenfestijn in Garderen. Ieder jaar is er een ander thema bij het zandsculpturenfestijn, dit jaar is het thema: “75 jaar bevrijding”.  Zowel binnen als buiten kijkt u uw ogen uit naar de geweldige creaties. Aansluitend rijden we naar ons dineradres. Deze mooie reis door Twente besluiten we met een heerlijk diner.

 Bij de reissom is inbegrepen:                                   

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met ontbijtbuffet en 3-gangen diner
 • alle kamers met toilet, douche en televisie
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • gratis Wi-Fi
 • vervoer van uw eigen (elektrische) fiets
 • stalling met laadmogelijkheid bij het hotel
 • koffie met gebak dag 1
 • kopje koffie bij aankomst en kofferservice
 • gezellige muziekavond in het hotel
 • entree Zandsculpturenfestival
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • SGR consumentenbijdrage
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

 

Totaalprijs
Sluit