Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Excursiereis

Nederland - Rijs - Friesland - 5 dagen

438,00 p.p.

Nederland - Rijs - Friesland - 5 dagen

Vertrekdatum: 

 • Maandag 26 juli 2021 

Friesland heeft van oorsprong een uitgesproken agrarisch karakter. De provincie staat vooral bekend vanwege de veeteelt en de daarmee verbonden zuivelindustrie. Maar ook toeristisch gezien is de provincie in trek. Het vaderland, in het Fries “It Heitelan”, is voor de Friezen een veel gebruikte term om de provincie Friesland aan te duiden. Natuurlijk kent u de bekende Friese Elfsteden, die ieder over een rijke historie beschikken. Maar ook de minder bekende steden en talloze kleine dorpjes zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Rijs ligt ten zuidoosten van Stavoren en Bakhuizen en aan de noordoostkant van het Rijsterbos vlakbij het IJsselmeer. In de 19e en 20e eeuw groeide de plaats door ontginning uit van buurtschap tot een dorp. Het was voor die tijd niet meer dan een kleine buurt onder Bakhuizen. Markant onderdeel van Rijs was Huize Rijs dat in 1937 werd gesloopt. Rond dit huis nam na 1850 de bebouwing toe. Er verrezen enkele villa's, een hotel en woonhuizen. Een van de kenmerkendste villa's die nog bestaat is het in 1912 gebouwde Mooi Gaasterland. Naast deze villa staat sinds 1947 een kapelletje van de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilige Hart. Deze vonden hun oorsprong in 1882 in Issoudun te Frankrijk. Het hoofdklooster voor Nederland staat in Tilburg.

Boek deze reis

Hotel Gaasterland 

Het hotel ligt aan de rand van het eeuwenoude Rijsterbos, niet ver van het IJsselmeer. Een ideale locatie voor een onbezorgde vakantie. Het hotel beschikt over ruime kamers voorzien van toilet, douche, televisie en telefoon. Een goede nachtrust telt mee voor een geslaagd verblijf, daarom heeft men extra aandacht besteed aan het ligcomfort van de bedden. Iedere ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. Het diner is eveneens in buffetvorm m.u.v. de soep. Verder is het hotel voorzien van lift, receptie, bowlingbaan, biljart, gezellige bar met terras en Wi-Fi.

Reisprogramma:

Dag 1:  Heenreis

Vanaf ‘s-Hertogenbosch/Tilburg/Eindhoven/ Valkenswaard/Sevenum rijden we rechtstreeks naar ons lunchadres in de Noordoostpolder waar u een koffietafel aangeboden krijgt. Na de lunch rijden we naar de Friese plaats Noordwolde waar we het vlechtmuseum bezoeken. In de oude Rijksrietvlechtschool is het nationale vlechtmuseum gevestigd. De voormalige opleiding voor vlechtambacht maakte van Noordwolde het vlechtdorp van Nederland. Nationale en internationale leerlingen kwamen naar Noordwolde om deze bijzondere ambacht te leren. Doordat ouders hun kinderen een beter bestaan wilde geven dan de vlechtindustrie kon bieden, nam het aantal leerlingen af. In 1969 kwam een einde aan de school. Nadat we dit leuke museum hebben bezocht rijden we naar ons hotel in Rijs. Na de kamerverdeling volgt het diner.

Dag 2:  Onvervalst Hindeloopen

Deze dag beginnen we rustig aan, na het ontbijt gaan we de omgeving verkennen. Langs de zuidkust van Friesland ligt het stuwwallen landschap van Gaasterland. Deze regio heeft een ander landschap als de rest van de provincie. Begin 19e eeuw was het een van de meest bosrijke gebieden van Nederland. In de zuidwesthoek liggen ook 5 van de 11 Friese steden zoals Sloten, Hindeloopen, IJlst, Workum en Stavoren. Tijdens de rit komen we ook langs het kleinste vissersdorp van Europa, Laaksum. Zo klein als Laaksum is, toch geniet de plaats grote bekendheid. In 1345 kwam een klein leger van Graaf Willem IV daar aan wal om de Friezen een lesje te leren. In het stadje Hindeloopen maken we een ruime pauze. Deze plaats aan het IJsselmeer kreeg in de 13e eeuw stadsrechten, het is dus één van de Friese Elfsteden. Hindeloopen was géén havenplaats, maar wel een handelsplaats. De zogenoemde Hindelooper grootschippers voeren over de Oostzee, om in het buitenland Nederlandse producten zoals jenever en wollen stoffen te verkopen. De bloeiperiode was in de 17e – 18e eeuw, de vloot van Hindeloopen bestond toen uit 80 schepen. De kapiteinshuizen laten zien hoe rijk de Hindeloopers waren. Een wandeling door het oude centrum voert u langs mooie authentieke stadswoningen. Via een mooie route rijden we terug naar ons hotel.

Dag 3:  Kathedraal van stoom en Ljouwert 

In de voormiddag bezoeken we het Woudagemaal. Dit gemaal wat nog steeds in werking is, is het grootste stoomgemaal wat er ooit gebouwd werd. De oplevering van het gebouw was in 1920. Het gemaal levert een grote bijdrage om te voorkomen dat het Friese land overstroomt bij hevige regenval. Aan de hand van een 2D film en een rondleiding komt u meer te weten over dit bijzondere bouwwerk, wat gezien wordt als het hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. ’s Middags rijden we naar de Friese hoofdstad, Leeuwarden. Deze is ontstaan aan de oever van de Middelzee. De ligging aan de Middelzee was voor de handel ideaal. Leeuwarden heeft zich als stad kunnen ontwikkelen. Maar in de 13e eeuw slibde de Middelzee dicht waardoor de handelsactiviteiten stagneerde. In de 16e eeuw werd Leeuwarden de residentie van de Friese stadhouders. In deze eeuw kwam de stad tot grote bloei, het aantal inwoners steeg spectaculair. Leeuwarden behoorde toen tot de tien aanzienlijkste steden van Nederland, daarvan getuigen nu nog tal van monumentale gebouwen uit die tijd, zoals de Kanselarij, het belangrijkste monument van de provincie. Verder het Stadhouderlijk Hof, de Waag als centrum van de handel, en de scheve toren de Oldehove. Binnen de relatief dun bevolkte provincie Friesland vervult Leeuwarden de functie van centrumstad met een uitgebreid scala aan voorzieningen.

Dag 4: Friese tradities

Vandaag gaan we ons begeven tussen de lokale bevolking. We brengen een bezoek aan Bolsward. Het is een van de 11 steden in Friesland. Bolsward is ontstaan op 3 terpen, en kreeg in de 15e eeuw stadsrechten van Philips de Goede. Het prachtige stadhuis van Bolsward staat symbool voor de bloeiperiode in de 17e eeuw, Bolsward was namelijk ook een Hanzestad. Over handel gesproken, op donderdag wordt de weekmarkt gehouden, op deze gezellige weekmarkt in het centrum worden diverse waren aangeboden. Ook heeft Bolsward een leuk winkel aanbod, tal van restaurantjes en terrasjes. In de middag bezoeken we een bijzonder familiebedrijf, waar momenteel al de 6e generatie actief is. Wij nemen u mee naar een leerlooierij. Het bedrijf concentreert zich op het maken van eindproducten, zoals schapenvachten, wol- en leerproducten. De eindproducten worden gebruikt voor decoratie, gezondheid en voor het creëren van een stukje behaaglijkheid. Na een rondleiding heeft u gelegenheid om in de showroom te kijken.

Dag 5:  Huiswaarts 

Na het ontbijt nemen we afscheid van het vriendelijke personeel van het hotel Gaasterland. Zodra de bagage weer in de touringcar is geplaatst, rijden we naar Enkhuizen. Hier hebt u vrije tijd om op eigen gelegenheid deze mooie stad te bezoeken. Enkhuizen wordt ook wel de haringstad genoemd vanwege de vroegere haringvangst. Het door grachten doorsneden stadje Enkhuizen ligt voor een groot deel binnen de goed intact gebleven 16e eeuwse omwalling. Na dit bezoek rijden we over de Houtribdijk naar Flevoland. De Houtribdijk is een waterkering in Nederland. De dijk (eigenlijk een dam) werd aangelegd tussen 1963 en 1976, en scheidt het IJsselmeer af van het Markermeer, dat ook wel het zuidelijke IJsselmeer wordt genoemd. De 26 kilometer lange dijk was bedoeld voor de inpoldering van het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer tot de Markerwaard, maar in 2003 is besloten deze polder definitief niet meer aan te leggen. Aansluitend rijden we naar ons dineradres. Deze mooie reis door Friesland besluiten we met een heerlijk diner.

Bij de reissom is inbegrepen:

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met zowel ontbijt als diner in buffetvorm m.u.v. de soep
 • alle kamers met toilet, douche, televisie en telefoon
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • gratis Wi-Fi
 • koffie/thee in het hotel tijdens gehele verblijf gratis (zelfbediening)
 • één avond mogelijkheid om te bowlen
 • koffietafel dag 1
 • entree vlechtmuseum
 • entree met rondleiding Woudagemaal
 • bezoek leerlooierij
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • SGR consumentenbijdrage
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven      
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees
Totaalprijs
Sluit