Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Nieuw Met vertrekgarantie, Excursiereis, Fietsreis

Nederland - Rijs - Fietsreis in Friesland

438,00 p.p.

Fietsreis - Rijs - Fietsen in Friesland - 5 dagen

Vertrekdatum:

 • Maandag 08 juli 2019  

Friesland heeft van oorsprong een uitgesproken agrarisch karakter. De provincie staat vooral bekend vanwege de veeteelt en de daarmee verbonden zuivelindustrie. Maar ook toeristisch gezien is de provincie erg in trek. Het vaderland, in het Fries “It Heitelan”, is voor de Friezen een veel gebruikte term om de provincie Friesland aan te duiden. Natuurlijk kent u de bekende Friese Elfsteden, die ieder over een rijke historie beschikken.
Een ultieme manier om Friesland te ervaren is per fiets over een goed uitgezet fietsnetwerk. U fietst door een afwisselend landschap waar u in alle rust geniet van de vrijheid. Kenmerken van deze fietsreis zijn polderlandschap, Friese meren, Friese steden, bossen, stolpboerderijen en grazende koeien.

Rijs ligt ten zuidoosten van Stavoren en Bakhuizen en aan de noordoostkant van het Rijsterbos vlakbij het IJsselmeer. In de 19e en 20e eeuw groeide de plaats door ontginning uit van buurtschap tot een dorp. Het was voor die tijd niet meer dan een kleine buurt onder Bakhuizen. Markant onderdeel van Rijs was Huize Rijs dat in 1937 werd gesloopt. Rond dit huis nam na 1850 de bebouwing toe. Er verrezen enkele villa's, een hotel en woonhuizen. Een van de kenmerkendste villa's die nog bestaat is het in 1912 gebouwde Mooi Gaasterland. Naast deze villa staat sinds 1947 een kapelletje van de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilige Hart. Deze vonden hun oorsprong in 1882 in Issoudun te Frankrijk. Het hoofdklooster voor Nederland staat in Tilburg.

Hotel Gaasterland

Het hotel ligt aan de rand van het eeuwenoude Rijsterbos, niet ver van het IJsselmeer. Een ideale locatie voor een onbezorgde vakantie. Het hotel beschikt over ruime kamers voorzien van toilet, douche, televisie en telefoon. Een goede nachtrust telt mee voor een geslaagd verblijf, daarom heeft men extra aandacht besteed aan het ligcomfort van de bedden. Iedere ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. Het diner is eveneens in buffetvorm m.u.v. de soep. Verder is het hotel voorzien van lift, receptie, bowlingbaan, biljart, gezellige bar met terras en Wi-Fi. 

Fietsen

U kunt deze reis uw eigen (elektrische) fiets meenemen in onze speciale fietsaanhanger. Bij het hotel is een stalling met laadmogelijkheid.
Voor de fietsroutes ontvangt u een plattegrond met daarop de nummers van de te volgen knooppunten. Het is niet verplicht om deze routes daadwerkelijk te fietsen, het is ook mogelijk om geheel op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. De aanbevolen fietsroutes kunt u ook inkorten, zo kunt u eventueel wat extra tijd nemen in een plaats of bij een bezienswaardigheid. Enkele fietsroutes geven u de gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding samen met de deelnemers van de busreis. Er is tijdens de fietstochten géén begeleiding. Als u liever een dag niet wil fietsen dan kunt u, in overleg met de chauffeur, deelnemen aan de busreis.  

Boek deze reis

 

Reisprogramma:

Dag 1  Heenreis

Vanaf ‘s-Hertogenbosch / Tilburg / Eindhoven / Valkenswaard / Sevenum rijden we rechtstreeks naar ons lunchadres in de Noordoostpolder waar u een koffietafel aangeboden krijgt. Na de lunch rijden we naar de Friese plaats Noordwolde waar we het vlechtmuseum bezoeken. In de oude Rijksrietvlechtschool is het nationale vlechtmuseum gevestigd. De voormalige opleiding voor vlechtambacht maakte van Noordwolde het vlechtdorp van Nederland. Nationale en internationale leerlingen kwamen naar Noordwolde om het bijzondere ambacht te leren. Doordat ouders hun kinderen een beter bestaan wilde geven dan de vlechtindustrie kon bieden, nam het aantal leerlingen af. In 1969 kwam een einde aan de school. Nadat we dit leuke museum hebben bezocht rijden we naar ons hotel in Rijs. Na de kamerverdeling volgt het diner.

Dag 2  Zuidwestkust en Hindeloopen 

Na het ontbijt halen we uw fiets uit de fietstrailer. Wanneer u startklaar bent, vertrekt u op eigen gelegenheid. De aanbevolen fietsroute voor vandaag is Circa 46 km. Via Koudum gaat de route richting Hindeloopen. In het stadje Hindeloopen kunt u een ruime pauze maken. Deze plaats aan het IJsselmeer kreeg in de 13e eeuw stadsrechten, het is dus één van de Friese Elfsteden. Hindeloopen was géén havenplaats, maar wel een handelsplaats. De zogenoemde Hindelooper grootschippers voeren over de Oostzee, om in het buitenland Nederlandse producten zoals jenever en wollen stoffen te verkopen. De bloeiperiode was in de 17e – 18e eeuw, de vloot van Hindeloopen bestond toen uit 80 schepen. De kapiteinshuizen eveneens uit de17e – 18e eeuw laten zien hoe rijk de Hindeloopers waren. Een wandeling door het oude centrum voert u langs mooie authentieke stadswoningen. In de namiddag fiets u langs de kust weer richting Rijs. Onderweg passeert u de stad Stavoren en het kleinste vissersdorp van Europa, Laaksum.

Dag 3  Lemsterland route 

Anders dan het overwegend vlakke weide landschap van Friesland, is het Gaasterland glooiend en bosrijk. Het is een stuwwal van keileem, een mengsel van keien, grind, zand en leem overdekt met een laag zand. Om zandverstuiving tegen te gaan werden rond 1900 bomen aangeplant. De aanbevolen fietsroute voor vandaag is circa 52 km. U kunt vandaag aansluiten bij de rondleiding in het Woudagemaal in Lemmer (uw chauffeur informeert u hier graag over). Dit gemaal wat nog steeds in werking is, is het grootste stoomgemaal wat er ooit gebouwd werd. De oplevering van het gebouw was in 1920. Het gemaal levert een grote bijdrage om te voorkomen dat het Friese land overstroomt bij hevige regenval. Aan hand van een 2D film en een rondleiding, komt u meer te weten over dit bijzondere bouwwerk wat gezien wordt als het hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. Bij het Woudagemaal zijn alle voorzieningen aanwezig voor een pauze stop. In de middag fietst u via het mooie Friese vestingstadje Sloten en de plaats Balk richting het hotel.

Dag 4  Workum en Friese meren 

We hebben voor u vandaag nog een mooie route door Súdwest-Fryslân geselecteerd. De route van circa 59 km gaat richting Workum, door het Friese meren gebied en het palingdorp Heeg. Workum kreeg in de 14e eeuw stadsrechten en behoort daarmee tot de elf Friese steden. Hier kunt u een ruime pauze maken. Er zijn diverse musea gevestigd welke u op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Bijvoorbeeld het Jopie Huismanmuseum. De collectie in dit museum bestaat uit tekeningen, schilderijen en verzamelingen van de kunstschilder Jopie Huisman. Verder zijn er diverse winkels en restaurants gevestigd. In de middag gaat de fietsroute wederom via de Friese meren richting het hotel. In de route is een fiets-/voetveer opgenomen. De plaats Heeg was lange tijd welvarend dankzij de palingvissers. Vanuit Heeg werd paling naar Londen geëxporteerd. Heeger palingvissers hadden een eigen ligplaats in Londen bij de Tower Bridge. Heeg telt diverse monumentale pandenuit de 18e eeuw. Vanavond zullen de fietsen weer in de fietsaanhanger geplaatst worden.

Dag 5  Huiswaarts 

Na het ontbijt nemen we afscheid van het vriendelijke personeel van het hotel Gaasterland. Zodra de bagage weer in de touringcar is geplaatst, rijden we naar Enkhuizen. Hier hebt u vrije tijd om op eigen gelegenheid deze mooie stad te bezoeken. Enkhuizen wordt ook wel de haringstad genoemd vanwege de vroegere haringvangst. Het door grachten doorsneden stadje Enkhuizen ligt voor een groot deel binnen de goed intact gebleven 16e eeuwse omwalling. Na dit bezoek rijden we over de Houtribdijk naar Flevoland. De Houtribdijk is een waterkering in Nederland. De dijk (eigenlijk een dam) werd aangelegd tussen 1963 en 1976, en scheidt het IJsselmeer af van het Markermeer, dat ook wel het zuidelijke IJsselmeer wordt genoemd. De 26 kilometer lange dijk was bedoeld voor de inpoldering van het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer tot de Markerwaard, maar in 2003 is besloten deze polder definitief niet meer aan te leggen. Aansluitend rijden we naar ons dineradres. Deze mooie reis door Friesland besluiten we met een heerlijk diner.

 Bij de reissom is inbegrepen:                                   

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met zowel ontbijt als diner in buffetvorm m.u.v. de soep
 • alle kamers met toilet, douche, televisie en telefoon
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • gratis Wi-Fi
 • koffie/thee in het hotel tijdens gehele verblijf gratis (zelfbediening)
 • één avond mogelijkheid om te bowlen
 • vervoer van uw eigen (elektrische) fiets in speciale fietsaanhanger
 • overdekte afgesloten stalling bij het hotel met laadmogelijkheid.
 • koffietafel dag 1
 • entree vlechtmuseum
 • entree met rondleiding Woudagemaal
 • overtocht met fiets-/voetveer
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

 

Totaalprijs
Sluit