Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Nieuw Excursiereis

Nederland- Odoorn- Drenthe- 5 dagen

468,00 p.p.

Nederland- Odoorn- Drenthe- 5 dagen

Vertrekdatum:

 • Maandag 4 oktober 2021
 • Maandag 11 oktober 2021

Drenthe: Het grondgebied van deze provincie omvat het Drents Plateau en de Hondsrug. Het grootste deel wordt in beslag genomen door het Drents Plateau dat uit met zanden bedekte grind- en zandafzettingen bestaat. De voormalige uitgestrekte heidevelden worden grotendeels in beslag genomen door weiden en dennenbossen. Vele van de resterende heidegebieden zijn thans omwille van hun natuurhistorische en recreatieve betekenis beschermd. De oudste dorpen liggen alle op het zandplateau, dit is tevens het gebied waar de meeste prehistorische vondsten zijn gedaan. De oudste veendorpen dateren uit de 11e tot 13e eeuw en liggen nabij de provinciale grenzen, het zijn typische streekdorpen, zoals Ruinerwold, Roderwolde en Schoonebeek. De provincie telt slechts één middeleeuwse stad, de voormalige bisschoppelijke vesting Coevorden. Oorzaken hiervan zijn het langdurige isolement en de sociaal economische structuur van het oude Drentse binnenland. De eerste sporen van bewoning dateren van ca. 12.000 voor Christus. De landbouwers van de trechterbekercultuur, bereikten Drenthe vermoedelijk in het 3e millennium voor Christus. Hun grafmonumenten, de hunebedden, hebben een schat aan informatie opgeleverd en horen thans tot de meest bezochte toeristische attracties. 

Odoorn: een kleine plaats met ca. 1.950 inwoners en een gezellige oude dorpskern in de gemeente Borger-Odoorn. Odoorn, een Esdorp, had tot ver in de 18e uitsluitend een boerenbevolking, zelfs de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren tegelijkertijd boer. Het oudste document waarin Odoorn voorkomt is een bezegelde brief van 2 juli 1327 van het klooster Ten Nije Lichte. Bezienswaardig is de kerk die stamt uit 1898. In de directe omgeving van ons hotel vindt u uitgestrekte wandel- en fietspaden, het hotel is een goede uitvalsbasis voor mooie tochten!

Hotel de Oringer Marke

Het gezellige familiehotel is gelegen aan de brink in het centrum van Odoorn. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad, wc, telefoon, tv en safe. Verder beschikt het hotel over een lift, een receptie, bar, lounge, serre, sauna, een jaren sixties-look bowlingbaan, overdekte fietsenstalling met fietsverhuur van elektrische fietsen en fietsen met 7 versnellingen en een gezellig terras. ’s Morgens staat een uitgebreid ontbijtbuffet klaar, ’s avonds genieten we van een heerlijk 3-gangendiner. Ook is er entertainment in het hotel, er wordt een filmavond georganiseerd, er is een hilarische Drenthe quiz, een gezellige Hollandse-spelen avond en op een van de avonden spelen we bowling in de bowlingbaan van het hotel welke een sixties uitstraling heeft.

Boek deze reis

Reisprogramma:

Dag 1:  Heenreis, de van Gogh route en het Ambachtsdorp

Vanaf ‘s-Hertogenbosch/ Tilburg/ Eindhoven/ Valkenswaard/S evenum rijden we met een korte stop naar ons hotel in Odoorn. Hier worden we ontvangen met een heerlijke lunch. Na de lunch maken we onder leiding van een gids de van Gogh route met stop in Orvelte. Van Gogh was één van de vele kunstenaars die naar het Hondsruggebied reisde, op zoek naar de schoonheid van het Drentse landschap. Ondanks dat de periode die Vincent in Drenthe doorbracht van relatief korte duur was, is het in veel opzichten een belangrijke periode geweest voor zijn ontwikkeling. Tijdens onze tocht zien we o.a. het kerkje van Zweeloo, Havezate de Klencke in Oosterhesselen, Sleen, oud Aalden, de verdwenen boortoren in ‘t Haantje en de ontwikkeling van het Oranjekanaal. Vervolgens rijden we verder naar het Ambachtsdorp Orvelte. Orvelte is een levend monumentendorp, waar mensen wonen en werken en waar de geschiedenis van een typisch Drents dorp met liefde wordt gekoesterd en getoond. Na dit bezoek rijden we terug naar ons hotel. 

Dag 2:  Historie & Techniek 

’s Morgens brengen we een bezoek aan Bourtange. Bourtange is een voormalige grensvesting, die tussen 1580 en 1593 was aangelegd op een zandrug (“tange”) in het toenmalige Bourtanger Moeras. Pas in 1851 als Vesting opgeheven en toen ontstond er een agrarisch dorp. De typische vorm van het marktplein en de daarvan straalsgewijs uitgaande straatjes, de zigzaglijn van de buitengracht en de allure van enkele 17e eeuwse huizen getuigen van de voorgeschiedenis van het dorp. In 1967 is het dorp aangewezen als een beschermd dorpsgezicht. In Bourtange krijgt u uiteraard ruimschoots de tijd om alles te bekijken. Vanmiddag bezoeken we het Emssperrwerk net over de grens in Duitsland. Het Emssperrwerk is in de eerste plaats een stormvloedkering in rivier de Eems vlak voor Emden, waar deze uitmondt in de Westereems. De waterkering werd tussen 1998 en 2002 gebouwd tussen de dorpjes Gandersum op de noordoever en Nendorp op de zuidoever. De totale kosten van de aanleg bedroegen 224 miljoen euro. De waterkering heeft twee functies, de bescherming van de kust en maakt het afdammen van de Eems tijdens de overdracht van de grote cruiseschepen van de Meyer Werft in Papenburg mogelijk. De bescherming voor stormvloeden bewerkt dat stormvloeden met water niveaus die hoger zijn dan 3,70 meter NN niet langer in staat zijn om stroomopwaarts te dringen. Tijdens ons bezoek wordt er een Nederlandstalige informatiefilm getoond en worden we begeleid door een Nederlands sprekende gids die duidelijk uitleg over de waterkering geeft.

Dag 3:  Natuurpark en de stad die álles heeft

Vandaag maken we onder leiding van een gids een mooie natuurrondrit over Geopark de Hondsrug. Dit oerland strekt zich uit van Groningen tot voorbij Emmen. De gids neemt ons mee door de prachtige staatsbossen en over onverharde binnenwegen waar u anders nooit zou komen. Hij laat u zien hoe mooi Drenthe is en verteld authentieke verhalen. Onderweg rijden we langs de hunebedden,  smeltwaterdalen, pingo-ruïnes, grafheuvels, de typische Saksische boerderijen met zijn hoge essen en de grote stille heide. We maken ook een stop in Emmen. De stad heeft een sfeervol centrum, een prachtig plein, een stadspark, winkels en restaurants. De slogan is dan ook niet voor niets  “welkom in Emmen de ‘stad’ die álles heeft”. In Emmen maken we een ruime stop. Na de stop rijden we terug naar ons hotel.

Dag 4:  Hoofdstad en het huis van bewaring

Na het ontbijt rijden we naar Assen. In het centrum maken we een ruime stop. Assen is bekend vanwege het Drents museum, het museum herbergt een belangwekkende collectie oudheidkundige vondsten, klederdrachten en 18e  eeuwse stijlkamers. Jaarlijks worden in Assen de TT-motorraces gereden. Het centrum wordt gevormd door de Brink, waaraan het oude Provinciehuis ligt. Verder bekend als de stad van BARTJE. Na het bezoek rijden we naar het gevangenismuseum in Veenhuizen. In 1823 werden de eerste gebouwen door de Maatschappij van Weldadigheid gerealiseerd. Men bouwde in totaal drie gestichten voor arme gezinnen, wezen en landlopers. Hier probeerden zij, al dan niet vrijwillig, een nieuw bestaan als boer op te bouwen. In 1859 nam de rijksoverheid de gestichten over. Wezen en vondelingen maakten plaats voor mensen die veroordeeld waren tot een gevangenisstraf. Om de straf-inrichtingen heen werd een heel dorp gebouwd voor het gevangenispersoneel. De ambtelijke hiërarchie werd weerspiegeld in de grandeur van de woningen. Op de gevels van de meeste huizen prijkten, en nog steeds, stichtelijke spreuken. Het dorp telt echter nog steeds drie strafinrichtingen. Veenhuizen is pas sinds 1981 vrij toegankelijk. Daarvoor mochten, naast de gevangenen, alleen het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp in. Wie met pensioen ging of ander werk kreeg, moest verhuizen. Er staan meer dan 100 rijks-monumenten, waaronder de elektriciteitscentrale, het oude hospitaal en natuurlijk het Tweede Gesticht, het enige gesticht dat de tand des tijds heeft doorstaan en waarin het gevangenismuseum nu is gevestigd. We worden ontvangen door een gids die ons een interessante rondleiding geeft door het museum, na de rondleiding maken we een ca. 45 minuten durende tour met onze eigen touringcar door Veenhuizen en omgeving o.l.v. een gids.

Dag 5:  Boerin Agnes en haar Advocaat - Huiswaarts 

Na het ontbijt nemen we afscheid van het hotel. Maar we gaan nog niet direct aan de terugreis beginnen. We gaan op bezoek bij een heuse beroemdheid, we bezoeken Boerin Agnes van “Boer zoekt vrouw”. Agnes verteld u het prachtige verhaal waarom zij boer is geworden en welke hedendaagse uitdagingen er zijn voor de agrarische sector. Naast Boerin is ze advocaat-maker geworden, ze verteld u enthousiast over haar carrièreswitch en laat u proeven van haar lekkers. Na het bezoek rijden we naar Hattem, het stadje bekend vanwege Anton Pieck, hier zijn we nog even vrij voordat we doorrijden naar ons dineradres. Deze mooie reis door Drenthe besluiten we met een heerlijk diner.             

Bij de reissom is inbegrepen:                                   

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met uitgebreid ontbijtbuffet en 3-gangendiner
 • alle kamers met douche/bad, wc, telefoon, tv en safe
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • entertainment in vorm van filmavond, Hollandse spelen, quiz, bowlingavond
 • gratis Wi-Fi
 • Lunch op dag 1
 • rondrit met gids op dag 1
 • entree met rondleiding en film Emssperrwerk
 • rondrit met gids op dag 3
 • entree met rondleiding en bustocht gevangenismuseum
 • bezoek met proeverij Boerin Agnes
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen - calamiteitenfonds - SGR consumentenbijdrage - reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees
Totaalprijs
Sluit