Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Nieuw Excursiereis

Nederland - 6 dagen Odoorn - Drenthe

587,00 p.p.

Nederland - Odoorn - Drenthe - 6 dagen

Vertrekdata:

 • Maandag 6 juni 2022

Drenthe: Het grondgebied van deze provincie omvat het Drents Plateau en de Hondsrug. Het grootste deel wordt in beslag genomen door het Drents Plateau dat uit met zanden bedekte grind- en zandafzettingen bestaat. De voormalige uitgestrekte heidevelden worden grotendeels in beslag genomen door weiden en dennenbossen. Vele van de resterende heidegebieden zijn thans omwille van hun natuurhistorische en recreatieve betekenis beschermd. De oudste dorpen liggen alle op het zandplateau, dit is tevens het gebied waar de meeste prehistorische vondsten zijn gedaan. De oudste veendorpen dateren uit de 11e tot 13e eeuw en liggen nabij de provinciale grenzen, het zijn typische streekdorpen, zoals Ruinerwold, Roderwolde en Schoonebeek. De provincie telt slechts één middeleeuwse stad, de voormalige bisschoppelijke vesting Coevorden. Oorzaken hiervan zijn het langdurige isolement en de sociaal economische structuur van het oude Drentse binnenland. De eerste sporen van bewoning dateren van ca. 12.000 voor Christus. De landbouwers van de trechterbekercultuur, bereikten Drenthe vermoedelijk in het 3e millennium voor Christus. Hun grafmonumenten, de hunebedden, hebben een schat aan informatie opgeleverd en horen thans tot de meest bezochte toeristische attracties. 

Odoorn: een kleine plaats met ca. 1.950 inwoners en een gezellige oude dorpskern in de gemeente Borger-Odoorn. Odoorn, een Esdorp, had tot ver in de 18e uitsluitend een boerenbevolking, zelfs de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren tegelijkertijd boer. Het oudste document waarin Odoorn voorkomt is een bezegelde brief van 2 juli 1327 van het klooster Ten Nije Lichte. Bezienswaardig is de kerk die stamt uit 1898. In de directe omgeving van ons hotel vindt u uitgestrekte wandel- en fietspaden, het hotel is een goede uitvalsbasis voor mooie tochten!

Hotel de Oringer Marke

Het gezellige familiehotel is gelegen aan de brink in het centrum van Odoorn. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad, wc, telefoon, tv en safe. Verder beschikt het hotel over een lift, een receptie, bar, lounge, serre, sauna, een jaren sixties-look bowlingbaan, overdekte fietsenstalling met fietsverhuur van elektrische fietsen en fietsen met 7 versnellingen en een gezellig terras.
’s Morgens staat een uitgebreid ontbijtbuffet klaar, en
's avonds genieten we van een heerlijk 3-gangendiner. Ook is er entertainment in het hotel, er wordt een filmavond georganiseerd, er is een hilarische Drenthe quiz, een gezellige Hollandse-spelen avond en op een van de avonden spelen we bowling in de bowlingbaan van het hotel welke een sixties uitstraling heeft.

Boek deze reis

Reisprogramma:

Dag 1:  Heenreis, Natuurpark en het Ambachtsdorp

Vanaf ‘s-Hertogenbosch/ Tilburg/ Eindhoven/ Valkenswaard/Sevenum rijden we met een korte stop naar ons hotel in Odoorn. Hier worden we ontvangen met een heerlijke lunch. Na de lunch maken we onder leiding van een gids een mooie natuurrondrit over Geopark de Hondsrug. Dit oerland strekt zich uit van Groningen tot voorbij Emmen. De gids neemt ons mee door de prachtige staatsbossen en over onverharde binnenwegen waar u anders nooit zou komen. Hij laat u zien hoe mooi Drenthe is en verteld authentieke verhalen. Onderweg rijden we langs de hunebedden,  smeltwaterdalen, pingo-ruïnes, grafheuvels, de typische Saksische boerderijen met zijn hoge essen en de grote stille heide. Vervolgens rijden we verder naar het Ambachtsdorp Orvelte. Orvelte is een levend monumentendorp, waar mensen wonen en werken en waar de geschiedenis van een typisch Drents dorp met liefde wordt gekoesterd en getoond. Na dit bezoek rijden we terug naar ons hotel. 

Dag 2:  Historie en houten zolen  

’s Morgens brengen we een bezoek aan Bourtange. Bourtange is een voormalige grensvesting, die tussen 1580 en 1593 was aangelegd op een zandrug (“tange”) in het toenmalige Bourtanger Moeras. Pas in 1851 als Vesting opgeheven en toen ontstond er een agrarisch dorp. De typische vorm van het marktplein en de daarvan straalsgewijs uitgaande straatjes, de zigzaglijn van de buitengracht en de allure van enkele 17e eeuwse huizen getuigen van de voorgeschiedenis van het dorp. In 1967 is het dorp aangewezen als een beschermd dorpsgezicht. In Bourtange krijgt u uiteraard ruimschoots de tijd om alles te bekijken.
Vanmiddag bezoeken we het internationaal Klompenmuseum Gebr. Wietzes in Eelde. De rondleiding start met een film over de geschiedenis van klompenmakerij gebroeders Wietzes, aansluitend krijgen we een rondleiding in het museum en in de werkplaats. We zien een gedeelte van de ca. 2400 klompen uit ongeveer 43 landen die het museum rijk is, deze collectie en het unieke klompenmakergereedschap zijn afkomstig uit onder andere Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Het Internationaal Klompenmuseum bezit de belangrijkste en grootste collectie klompen van Europa. 

Dag 3:  Van Gogh route en de stad die álles heeft

Vandaag maken we onder leiding van een gids de van Gogh route met stop in Emmen. Van Gogh was één van de vele kunstenaars die naar het Hondsruggebied reisde, op zoek naar de schoonheid van het Drentse landschap. Ondanks dat de periode die Vincent in Drenthe doorbracht van relatief korte duur was, is het in veel opzichten een belangrijke periode geweest voor zijn ontwikkeling. Tijdens onze tocht zien we o.a. het kerkje van Zweeloo, Havezate de Klencke in Oosterhesselen, Sleen, oud Aalden, de verdwenen boortoren in ‘t Haantje en de ontwikkeling van het Oranjekanaal. We bezoeken ook Emmen. De stad heeft een sfeervol centrum, een prachtig plein, een stadspark, winkels en restaurants. De slogan is dan ook niet voor niets  “Welkom in Emmen de ‘stad’ die álles heeft”. In Emmen maken we een ruime stop. Na dit bezoek rijden we terug naar ons hotel.

Dag 4:  Hoofdstad en het huis van bewaring

Na het ontbijt rijden we naar Assen. In het centrum maken we een ruime stop. Assen is bekend vanwege het Drents museum, het museum herbergt een belangwekkende collectie oudheidkundige vondsten, klederdrachten en 18e  eeuwse stijlkamers. Jaarlijks worden in Assen de TT-motorraces gereden. Het centrum wordt gevormd door de Brink, waaraan het oude Provinciehuis ligt.  Natuurlijk is de stad ook bekend van BARTJE. Na het bezoek rijden we naar het gevangenismuseum in Veenhuizen. In 1823 werden de eerste gebouwen door de Maatschappij van Weldadigheid gerealiseerd. Men bouwde in totaal drie gestichten voor arme gezinnen, wezen en landlopers. Hier probeerden zij, al dan niet vrijwillig, een nieuw bestaan als boer op te bouwen. In 1859 nam de rijksoverheid de gestichten over. Wezen en vondelingen maakten plaats voor mensen die veroordeeld waren tot een gevangenisstraf. Om de straf-inrichtingen heen werd een heel dorp gebouwd voor het gevangenispersoneel. De ambtelijke hiërarchie werd weerspiegeld in de grandeur van de woningen. Op de gevels van de meeste huizen prijkten, en nog steeds, stichtelijke spreuken. Het dorp telt echter nog steeds drie strafinrichtingen. Veenhuizen is pas sinds 1981 vrij toegankelijk. Daarvoor mochten, naast de gevangenen, alleen het gevangenispersoneel en hun gezin het dorp in.
Wie met pensioen ging of ander werk kreeg, moest verhuizen. Er staan meer dan 100 rijks-monumenten, waaronder de elektriciteitscentrale, het oude hospitaal en natuurlijk het Tweede Gesticht, het enige gesticht dat de tand des tijds heeft doorstaan en waarin het gevangenismuseum nu is gevestigd. We bekijken het museum op eigen gelegenheid, iedereen ontvangt bij binnenkomst een mooie bezoekersgids. Na dit bezoek maken we, met onze eigen touringcar, een zeer interessante tour van ca. 45 minuten door Veenhuizen en omgeving onder leiding van een gids.

Dag 5: Keuterboertjes & Herenboeren

Vertrek rond 10.30 uur. Vandaag brengen we een bezoek aan de Karstenhoeve. In het dorpje Ruinerwold ligt een prachtige Saksische boerderij uit de 17e eeuw; de Karstenhoeve. In de boerderij zijn veel authentieke tegeltableaus, interieurs en voorwerpen bewaard gebleven. De rode draad door het museum zijn spreekwoorden en gezegden. Tijdens de rondleiding door het museum wordt aan de hand van voorwerpen en/of gebruiken verklaard hoe in het verleden spreekwoorden en gezegden zijn ontstaan. In het museum is het boekje "Boeiende bakerpraat en Hete Hangijzers" te verkrijgen zodat u thuis dit nog kan nalezen. Na het bezoek rijden we terug naar Odoorn.

Dag 5:  Boerin Agnes en haar Advocaat - Huiswaarts 

Na het ontbijt nemen we afscheid van het hotel.
Maar......we gaan nog niet direct aan de terugreis beginnen.  We gaan op bezoek bij een heuse beroemdheid, Boerin Agnes van “Boer zoekt vrouw”. Agnes verteld u het prachtige verhaal waarom zij boer is geworden en welke hedendaagse uitdagingen er zijn voor de agrarische sector. Naast Boerin is ze advocaat-maker geworden, ze verteld u enthousiast over haar carrièreswitch en laat u op ludieke wijze proeven van haar huisgemaakte advocaat. Na het bezoek rijden we naar Hattem, het stadje bekend vanwege Anton Pieck. Hier zijn we nog even vrij voordat we doorrijden naar ons dineradres. Deze reis door Drenthe sluiten we af met mooie herinneringen en een heerlijk diner.             

Bij de reissom is inbegrepen:                                   

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met uitgebreid ontbijtbuffet en 3-gangendiner
 • alle kamers met douche/bad, wc, telefoon, tv en safe
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • entertainment in vorm van filmavond, Hollandse spelen en Drenthe quiz
 • gratis Wi-Fi in hotel 
 • lunch op dag 1
 • rondrit met gids op dag 1
 • entree internationaal Klompenmuseum met film en uitleg gidsen
 • rondrit met gids op dag 3
 • entree met bezoekersgids en bustocht gevangenismuseum
 • entree en rondleiding Karstenhoeve 
 • bezoek met proeverij Boerin Agnes
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • SGR consumentenbijdrage
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees
Totaalprijs
Sluit