Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Aanbieding, Nieuw Excursiereis

Nederland - 5 dagen - Odoorn - Drenthe

468,00 p.p.

Nederland - Odoorn - Drenthe - 5 dagen

Vertrekdata:

 • Maandag 23 oktober 2023

Drenthe: Het grondgebied van deze provincie omvat het Drents Plateau en de Hondsrug. Het grootste deel wordt in beslag genomen door het Drents Plateau dat uit met zanden bedekte grind- en zandafzettingen bestaat. De voormalige uitgestrekte heidevelden worden grotendeels in beslag genomen door weiden en dennenbossen. Vele van de resterende heidegebieden zijn thans omwille van hun natuurhistorische en recreatieve betekenis beschermd. De oudste dorpen liggen alle op het zandplateau, dit is tevens het gebied waar de meeste prehistorische vondsten zijn gedaan. De oudste veendorpen dateren uit de 11e tot 13e eeuw en liggen nabij de provinciale grenzen, het zijn typische streekdorpen, zoals Ruinerwold, Roderwolde en Schoonebeek. De provincie telt slechts één middeleeuwse stad, de voormalige bisschoppelijke vesting Coevorden. Oorzaken hiervan zijn het langdurige isolement en de sociaal economische structuur van het oude Drentse binnenland. De eerste sporen van bewoning dateren van ca. 12.000 voor Christus. De landbouwers van de trechterbekercultuur, bereikten Drenthe vermoedelijk in het 3e millennium voor Christus. Hun grafmonumenten, de hunebedden, hebben een schat aan informatie opgeleverd en horen thans tot de meest bezochte toeristische attracties. 

Odoorn: een kleine plaats met ca. 1.950 inwoners en een gezellige oude dorpskern in de gemeente Borger-Odoorn. Odoorn, een Esdorp, had tot ver in de 18e eeuw uitsluitend een boerenbevolking, zelfs de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren tegelijkertijd boer. Het oudste document waarin Odoorn voorkomt is een bezegelde brief van 2 juli 1327 van het klooster Ten Nije Lichte. Bezienswaardig is de kerk die stamt uit 1898. In de directe omgeving van ons hotel vindt u uitgestrekte wandel- en fietspaden, het hotel is een goede uitvalsbasis voor mooie tochten!

Hotel de Oringer Marke

Het gezellige familiehotel is gelegen aan de brink in het centrum van Odoorn. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad, wc, telefoon, tv en safe. Verder beschikt het hotel over een lift, een receptie, bar, lounge, serre, sauna, een jaren sixties-look bowlingbaan, overdekte fietsenstalling met fietsverhuur van elektrische fietsen en fietsen met 7 versnellingen en een gezellig terras.
’s Morgens staat een uitgebreid ontbijtbuffet klaar, en
's avonds genieten we van een heerlijk 3-gangendiner. Ook is er entertainment in het hotel, er wordt een filmavond georganiseerd, er is een hilarische Drenthe quiz, een gezellige Hollandse-spelen avond.

Boek deze reis

Reisprogramma:

Dag 1:  Heenreis, Natuurpark en het Ambachtsdorp

Vanaf ‘s-Hertogenbosch/ Tilburg/ Eindhoven/ Valkenswaard/Sevenum rijden we met een korte stop naar ons hotel in Odoorn. Hier worden we ontvangen met een heerlijke lunch. Na de lunch maken we onder leiding van een gids een mooie natuurrondrit over Geopark de Hondsrug. Dit oerland strekt zich uit van Groningen tot voorbij Emmen. De gids neemt ons mee door de prachtige staatsbossen en over onverharde binnenwegen waar u anders nooit zou komen. Hij laat u zien hoe mooi Drenthe is en verteld authentieke verhalen. Onderweg rijden we langs de hunebedden,  smeltwaterdalen, pingo-ruïnes, grafheuvels, de typische Saksische boerderijen met zijn hoge essen en de grote stille heide. Vervolgens rijden we verder naar het Ambachtsdorp Orvelte. Orvelte is een levend monumentendorp, waar mensen wonen en werken en waar de geschiedenis van een typisch Drents dorp met liefde wordt gekoesterd en getoond. Na dit bezoek rijden we terug naar ons hotel. 

Dag 2:  Hoofdstad en houten zolen  

Na het ontbijt rijden we naar Assen. In het centrum maken we een ruime stop. Assen is bekend vanwege het Drents museum, het museum herbergt een belangwekkende collectie oudheidkundige vondsten, klederdrachten en 18e eeuwse stijlkamers. Jaarlijks worden in Assen de TT-motorraces gereden. Het centrum wordt gevormd door de Brink, waaraan het oude Provinciehuis ligt. Verder is de stad natuurlijk ook bekend van BARTJE.
Vanmiddag bezoeken we het internationaal Klompenmuseum Gebr. Wietzes in Eelde. We worden ontvangen met koffie en cake. De rondleiding start met een film over de geschiedenis van klompenmakerij gebroeders Wietzes, aansluitend krijgen we een rondleiding in het museum en in de werkplaats. We zien een gedeelte van de ca. 2400 klompen uit ongeveer 43 landen die het museum rijk is, deze collectie en het unieke klompenmakergereedschap zijn afkomstig uit onder andere Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Het Internationaal Klompenmuseum bezit de belangrijkste en grootste collectie klompen van Europa. 

Dag 3:  de Van Gogh route en de stad die álles heeft

Na het ontbijt heeft u tijd om onze vakanieplaats te bekijken. Vanmiddag maken we onder leiding van een gids de van Gogh route met stop in Emmen. Van Gogh was één van de vele kunstenaars die naar het Hondsruggebied reisde, op zoek naar de schoonheid van het Drentse landschap. Ondanks dat de periode die Vincent in Drenthe doorbracht van relatief korte duur was, is het in veel opzichten een belangrijke periode geweest voor zijn ontwikkeling. Tijdens onze tocht zien we o.a. het kerkje van Zweeloo, Havezate de Klencke in Oosterhesselen, Sleen, oud Aalden, de verdwenen boortoren in ‘t Haantje en de ontwikkeling van het Oranjekanaal. We maken ook een stop in Emmen. De stad heeft een sfeervol centrum, een prachtig plein, een stadspark, winkels en restaurants. De slogan is dan ook niet voor niets  “Welkom in Emmen de ‘stad’ die álles heeft”. In Emmen maken we een ruime stop. Na dit bezoek rijden we terug naar ons hotel.

Dag 4:  Historie & Boerin Agnes en haar Advocaat

’s Morgens brengen we een bezoek aan Bourtange. Bourtange is een voormalige grensvesting, die tussen 1580 en 1593 was aangelegd op een zandrug (“tange”) in het toenmalige Bourtanger Moeras. Pas in 1851 als Vesting opgeheven en toen ontstond er een agrarisch dorp. De typische vorm van het marktplein en de daarvan straalsgewijs uitgaande straatjes, de zigzaglijn van de buitengracht en de allure van enkele 17e eeuwse huizen getuigen van de voorgeschiedenis van het dorp. In 1967 is het dorp aangewezen als een beschermd dorpsgezicht. In Bourtange krijgt u uiteraard ruimschoots de tijd om alles te bekijken. Vanmiddag gaan we op bezoek bij een heuse beroemdheid, Boerin Agnes van “Boer zoekt vrouw”. Agnes verteld u het prachtige verhaal waarom zij boer is geworden en welke hedendaagse uitdagingen er zijn voor de agrarische sector. Naast Boerin is ze advocaat-maker geworden, ze verteld u enthousiast over haar carrièreswitch en laat u op ludieke wijze proeven van haar huisgemaakte advocaat. Na het bezoek rijden we terug naar ons hotel.

Dag 5:  Hattem & Huiswaarts 

Na het ontbijt nemen we afscheid van het hotel.
Maar......we gaan nog niet direct aan de terugreis beginnen. We brengen een bezoek aan Hattem, het stadje bekend vanwege Anton Pieck, hier hebben we nog vrije tijd voordat we doorrijden naar ons dineradres. Deze reis door Drenthe sluiten we af met mooie herinneringen en een heerlijk diner.                

Bij de reissom is inbegrepen:                                   

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met uitgebreid ontbijtbuffet en 3-gangendiner
 • alle kamers met douche/bad, wc, telefoon, tv en safe
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • entertainment in vorm van filmavond, Hollandse spelen en Drenthe quiz
 • gratis Wi-Fi in het hotel 
 • lunch op dag 1
 • rondrit met gids op dag 1
 • entree internationaal Klompenmuseum met een film, de rondleiding met gidsen, koffie & cake
 • rondrit met gids op dag 3
 • bezoek met proeverij Boerin Agnes
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • SGR consumentenbijdrage
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees
Totaalprijs
Sluit