Bel: +31 (0)40 - 204 41 45
Aanbieding Excursiereis

Herfst- en Adventsreis Nederland - 5 dagen - Odoorn - Drenthe

349,00 p.p.

Nederland - Odoorn - Drenthe - 5 dagen

Vertrekdatum:

 • Maandag 28 november 2022

Drenthe: Het grondgebied van deze provincie omvat het Drents Plateau en de Hondsrug. Het grootste deel wordt in beslag genomen door het Drents Plateau dat uit met zanden bedekte grind- en zandafzettingen bestaat. De voormalige uitgestrekte heidevelden worden grotendeels in beslag genomen door weiden en dennenbossen. Vele van de resterende heidegebieden zijn thans omwille van hun natuurhistorische en recreatieve betekenis beschermd. De oudste dorpen liggen alle op het zandplateau, dit is tevens het gebied waar de meeste prehistorische vondsten zijn gedaan. De oudste veendorpen dateren uit de 11e tot 13e eeuw en liggen nabij de provinciale grenzen, het zijn typische streekdorpen, zoals Ruinerwold, Roderwolde en Schoonebeek. De provincie telt slechts één middeleeuwse stad, de voormalige bisschoppelijke vesting Coevorden. Oorzaken hiervan zijn het langdurige isolement en de sociaal economische structuur van het oude Drentse binnenland. De eerste sporen van bewoning dateren van ca. 12.000 voor Christus. De landbouwers van de trechterbekercultuur, bereikten Drenthe vermoedelijk in het 3e millennium voor Christus. Hun grafmonumenten, de hunebedden, hebben een schat aan informatie opgeleverd en horen thans tot de meest bezochte toeristische attracties. 

Odoorn: een kleine plaats met ca. 1.950 inwoners en een gezellige oude dorpskern in de gemeente Borger-Odoorn. Odoorn, een Esdorp, had tot ver in de 18e uitsluitend een boerenbevolking, zelfs de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren tegelijkertijd boer. Het oudste document waarin Odoorn voorkomt is een bezegelde brief van 2 juli 1327 van het klooster Ten Nije Lichte. Bezienswaardig is de kerk die stamt uit 1898. In de directe omgeving van ons hotel vindt u uitgestrekte wandel- en fietspaden, het hotel is een goede uitvalsbasis voor mooie tochten!

Hotel de Oringer Marke

Het gezellige familiehotel is gelegen aan de brink in het centrum van Odoorn. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad, wc, telefoon, tv en safe. Verder beschikt het hotel over een lift, een receptie, bar, lounge, serre, sauna, een jaren sixties-look bowlingbaan, overdekte fietsenstalling met fietsverhuur van elektrische fietsen en fietsen met 7 versnellingen en een gezellig terras.
’s Morgens staat een uitgebreid ontbijtbuffet klaar, en
's avonds genieten we van een heerlijk 3-gangendiner. Ook is er entertainment in het hotel, er wordt een filmavond georganiseerd, er is een hilarische Drenthe quiz, een gezellige Hollandse-spelen avond.

Boek deze reis

Reisprogramma:

Dag 1:  Heenreis, verkenningstocht met gids

Vanaf ‘s-Hertogenbosch/ Tilburg/ Eindhoven/ Valkenswaard/Sevenum rijden we met een korte stop naar ons hotel in Odoorn. Hier worden we ontvangen met een heerlijke lunch. Na de lunch maken we onder leiding van een gids een mooie verkenningstocht door Drenthe. Laat u zich verrassen door het veelzijdige Drenthse landschap!  Na het diner wordt er een film over Drenthe getoond.

Dag 2:  De hoofdstad van Groningen  

Vandaag bezoeken we de stad Groningen. In de stad zijn nog veel eeuwenoude gebouwen bewaard gebleven, zoals de Martinitoren, 'd'Olle Grieze', en de bijbehorende Martinikerk. De skyline van Groningen wordt na 500 jaar nog steeds bepaald door de Martinitoren. Maar ook de Der Aa-kerk en de gasthuizen, zijn een bezoek meer dan waard. Voorts het Groninger museum, tegenover het Centraal Station, is het meest spraakmakende museum van Nederland. Niet alleen vanwege het opvallende pand maar ook vanwege de wisselende tentoonstellingen. De vaste collectie bestaat onder meer uit een grote verzameling porselein en werken van het Groninger kunstgenootschap De Ploeg. U heeft voldoende tijd om deze mooie stad op eigen gelegenheid te bezoeken. Vanavond is er een gezellige Hollandse spelen avond. 

Dag 3:  Op stap met de gids - Keuterboertjes & Herenboeren

Na het ontbijt genieten we wederom van Drenthe o.l.v. onze gids. Uiteraard komt vandaag een ander deel van deze mooie provincie aan ons voorbij! Vanmiddag brengen we een bezoek aan de Karstenhoeve. In het dorpje Ruinerwold ligt een prachtige Saksische boerderij uit de 17e eeuw; de Karstenhoeve. In de boerderij zijn veel authentieke tegeltableaus, interieurs en voorwerpen bewaard gebleven. De rode draad door het museum zijn spreekwoorden en gezegden. Tijdens de rondleiding door het museum wordt aan de hand van voorwerpen en/of gebruiken verklaard hoe in het verleden spreekwoorden en gezegden zijn ontstaan. In het museum is het boekje "Boeiende bakerpraat en Hete Hangijzers" te verkrijgen zodat u thuis dit nog kan nalezen. Na het bezoek rijden we terug naar Odoorn.

Dag 4:  Kerstmarkt Leer

Na het ontbijt steken we de grens over en rijden we naar de mooie Duitse stad Leer. In het fraai gedecoreerde centrum kunt u genieten van de kerstmarkt. Leer is een belangrijk winkelhart voor de regio en voor de Nederlandse provincies Groningen en Drenthe. Alleen al het wandelen door de gezellige straatjes met zijn diverse huizen in unieke bouwstijlen is de moeite waard. Het oude centrum van Leer heeft vele bezienswaardigheden zoals de mooie haven, de Grote kerk, het station, het prachtige raadhuis en een indrukwekkende voetgangersbrug over de jachthaven naar het centrum van Leer. In de loop van de middag rijden we terug naar ons hotel in Odoorn. Na het diner is er een Hilarische Drenthe quiz.  

Dag 5: Huiswaarts & De stad van Keizer Karel 

Na het ontbijt nemen we afscheid van het hotel. Met een korte stop onderweg rijden we naar Nijmegen. Het huidige Nederland maakte in de 8e/9e eeuw deel uit van het Karolingische rijk. De tijd van Karel de Grote. In de tijd van Karel de Grote was het gebruik dat de vorst in verschillende plaatsen burchten had. Als de keizer hier was werden er besprekingen gevoerd, wetten uitgevaardigd en belastingen geïnd. In Nijmegen, dat in die tijd Numaga heette, bouwde Karel de Grote op het Valkhof een van zijn paleizen (palts). Stel je zo'n palts voor als een complex van gebouwen, deels van hout, deels van steen. Karel de Grote is als keizer in ieder geval met Pasen in 777, 804, 806 en 808 in zijn paleis op het Valkhof geweest. Als je je realiseert dat Pasen het belangrijkste kerkelijke feest in het jaar was, dan kun je daaruit misschien afleiden dat hij graag hier was of dat Nijmegen voor hem een belangrijke rol speelde. Van de Pfaltz van Karel de Grote is niet veel zichtbaars over, maar de keizer leeft voort in de namen die Nijmegen nog steeds met trots draagt: Karelstad of Keizerstad. In Nijmegen maken we een ruime stop. In Nijmegen verplaatst u zich in het verleden van de oude keizerstad. De geschiedenis wordt in de stad niet vergeten, maar gekoesterd in prachtige historische gebouwen, parken en musea. Nijmegen is een mooie winkelstad met een breed winkelaanbod. Het meest aansprekend zijn de typische Nijmeegse straten, met kleine winkeltjes, leuke restaurantjes en de Waalkade. Maar u kunt ook de historie van de stad beleven in Museum Het Valkhof met onder andere een belangrijke collectie Romeinse archeologie. Na ons bezoek aan Nijmegen rijden we naar ons dineradres. Deze mooie reis door Drenthe besluiten we met een heerlijk diner.

Bij de reissom is inbegrepen:                                   

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met uitgebreid ontbijtbuffet en 3-gangendiner
 • alle kamers met douche/bad, wc, telefoon, tv en safe
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • entertainment in vorm van filmavond, Hollandse spelen en Drenthe quiz
 • gratis Wi-Fi in hotel 
 • lunch op dag 1
 • rondrit met gids op dag 1
 • rondrit met gids op dag 3
 • entree en rondleiding Karstenhoeve
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • SGR consumentenbijdrage
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees
Totaalprijs
Sluit